Âşık Celâlî, Bayburt’un Tahsını (bugünkü adıyla Ozansu) köyünde doğmuştur. Doğum tarihinin 19. yüzyılın ortalarına rastladığı ilerli sürülüyor. Asıl adı Ahmet’tir. Bektaşîdir.
Bütün yaşamını yoksulluk içinde çobanlık yaparak geçirmiştir. Bir yetim kızla evlenen Âşık Celâlî, adı Hamdi olan bir oğlunun ölümünü görmenin acısını da çekmiştir.
Âşık Celâlî’nin Bayburt’un, Erzincan’ın, Erzurum’un, Tercan’ın dolaşmadığı köyü, otlatmadığı sürüsü, sürmediği tarlası kalmadığı söyleniyor. Narmanlı Sümmanî ile yakın arkadaş oldukları bilinmektedir.
İlk evliliğini kendi köyünden yapmış olduğu hanımını 19 yaşındayken kaybetmiştir. Bu evliliğinden olma bir erkek evladı vardır. Kundaktaki evladını kayınvalidesine emanet ederek, Erzincan, Erzurum, Elazığ gibi Bayburt’a yakın civar illerde âşıklık icra eylemiştir. Bayburt’a döndüğünde Hindi köyünden Leyla Hanım ile ikinci evliliğini yapan âşığın, Bahri isminde bir oğlu dünyaya gelmiştir. Celâlî’nin, köyünde, ani bir hastalık sebebiyle vefat ettiği kaydedilmektedir, ölüm tarihi 1915 olarak belirlenmiştir.
Etiketler 19. yüzyıl halk şairleri aşık aşık celali celâlî halk edebiyatı halk şairi ozan ozansu tahsını tekke edebiyatı tekke şairi
Bu yazılar ilginizi çekebilir
Dedim Cevretme Ey Afet | Yusufelili Huzurî
Dedim cevretme ay afet Dedi hüblarda adettir Dedim yok çekmeğe takat Dedi sabret selamettir Dedim …